6. tammikuuta 2011

Saumuriharjoituksia

Pitkän harkinnan jälkeen ostin saumurin. Pitkän harjoittelun jälkeen sain siihen langatkin, ja tikin toimimaan. Nyt onkin sitten opeteltu ompelemaan uudella koneella. Ihan yksinkertaista se ei ole ollut näin alkuun. Mutta niistä ongelmista myöhemmin. Tässä pari julkaisukelpoista harjoitelmaa.

Ensin ompelin tyttärelle Mikki Hiiri paidan kaavalla dalmatialaiskankaasta paidan. Tykkään tästä kaavasta, sillä se on reilu collegepaita ja lämmin. Kun lastenkin paidat ovat pitkän aikaa olleet linjoiltaan niukkoja, näyttää vaihteeksi vähän reilumpi paita mukavalta päällä. Ompelin käyttäjän pyynnöstä myös hatun, jonka hän itse suunnitteli. Hatussa piti olla nelikulmaiset korvat, ihan kivat niistä tulikin. Kangas on vanha pala, velouria luulisin, ellei jo luokitella ihan turkikseksi. Laatu on loistava, olen aiemmin ommellut samasta kankaasta takin ja housut, ne kestivät pesusta toiseen. Ommellessakaan ei tämän kanssa ilmennyt ongelmia. Pinkki resori on Eurokankaasta.

Itselleni ompelin Suuren Käsityölehden 8/08 numeron unisexhupparin kaavoista muokkaamalla collegepaidan. Paidasta halusin sellaisen nuoruuteni collegen, jossa on iso kaula-aukko, leveyttä ja melko kapea resori vyötäröllä. Peittää sopivasti ja on rento pitää päällä. Kangas on ikivanha pala collegea. Tällä kertaa ompelin paidan nurinpäin, kankaan nurja puoli päälle, koska kangas ei valitettavasti ole ihan parasta laadultaan, neulospuoli oli nypyillä jo ennen ensimmäistäkään pesua! Nurjan pehmeä nukka näytti ulospäin paremmalta. Kankaan laatu näkyy myös käytössä, paita venyy jo ensi hetkistä alkaen. Ei ennusta pitkää käyttöikää, mutta tulipa harjoiteltua saumurin käyttöä. Saattaa olla, että parempi syventyminen saumurin differentiaalisyöttöominaisuuksiin (ym. ominaisuuksiin) voisi vähentää venymistä. Toisaalta sauman kohta ei aaltoillut ommeltaessa, vaan vaate vain venyy päällä. No, aina ei voi voittaa palakaupoilla. Resorit on halppiksesta ostettuja ja tilkkukoristeet leikattu vanhasta Ruotsista ostetusta kankaasta.

Haaveena on jatkaa collegeompelua ja tilkkukoristelua. Pari ideaa on jo... Ai niin. Ompelu muuten ON niin paljon helpompaa tuolla saumurilla, että osto kannatti, vaikka kukkaroa kirpaisikin.1 kommentti:

  1. Ihania! voi kun mäkin osaisin... enkä tod. ole vakuuttunut, että kuka vaan voi oppia sitkeällä harjoittelulla sekä ajan kanssa: Mulla vaan on sellainen anatominen ilmiö, että peukalot siirtyvät välittömästi kämmenen keskustaan, kun otan ompelukoneen esille.

    nimim. Sypsykän äite, joka pillittää jo sanan ompelukone kuullessaan (ainakin jos puolisolta kysytään)

    VastaaPoista